Η Φιλοσοφία πάει σινεμά...

Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιό μας!
Είμαστε μια Ομάδα μαθητών και μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουμε σε ένα Πολιτιστικό Πρόγραμμα Φιλοσοφίας και Τέχνης του σχολείου μας και αποφασίσαμε μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια να δημιουργήσουμε αυτό το ιστολόγιο, για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας για τις σχέσεις της Φιλοσοφίας με την Τέχνη. 
Για αρχή επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την τέχνη του Κινηματογράφου. Εδώ θα βρείτε τις σκέψεις και τους φιλοσοφικούς μας προβληματισμούς, που προέκυψαν από την παρακολούθηση ταινιών, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών. Όμως... 
Γιατί η Φιλοσοφία;
Η Φιλοσοφία γεννήθηκε από τη στιγμή που ο άνθρωπος προσπάθησε να απαντήσει σε πολύ σημαντικά ερωτήματα για τον εαυτό του, τη ζωή του, τις σχέσεις του με τους άλλους, τον κόσμο μέσα στο οποίο ζούσε, αλλά και τον κόσμο που φανταζόταν κάθε φορά που σήκωνε το βλέμμα του κοιτάζοντας στον ουρανό. Από τη Φιλοσοφία προέκυψαν όλες οι επιστήμες. Οι πρώτοι επιστήμονες ήταν φιλόσοφοι. Οι Φιλόσοφοι, άνθρωποι πρωτοπόροι, καινοτόμοι, ανήσυχοι και ασυμβίβαστοι, τόλμησαν να προχωρήσουν πιο πέρα από εκεί που φτάνει ένας μέσος άνθρωπος και να διερευνήσουν τα ερωτήματά τους, φτάνοντας πολλές φορές σε εκπληκτικά συμπεράσματα για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Η μεγάλη τους επιθυμία ήταν και είναι να βρουν την αλήθεια, να ξεβολέψουν τους ανθρώπους και την κοινωνία και να τους βγάλουν από τον σκοταδισμό, να ξεριζώσουν λανθασμένες ιδέες και προκαταλήψεις που κρατούν την ανθρωπότητα δέσμια, να ρίξουν φως στην ηθική μας και να μας μιλήσουν με θάρρος και παρρησία για όλα τα σοβαρά ζητήματα της ζωής μας, υπενθυμίζοντάς μας διαρκώς και ενοχλητικά να αμφισβητούμε οτιδήποτε θεωρούμε δεδομένο, με στόχο πάντα να γίνουμε καλύτεροι και πιο αληθινοί. Επαναστάτες και ιδεολόγοι αντιμετώπισαν την κοινωνική κατακραυγή, εκδιώχθηκαν, καταδικάστηκαν, απορρίφθηκαν από την κοινωνία, η οποία δυσκολευόταν να τους κατανοήσει ή να τους ακολουθήσει, από άγνοια, από αδυναμία και από φόβο να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τις μεγάλες αλήθειες της ζωής και να προσπαθήσει να γίνει καλύτερη. Και... 
Γιατί ο Κινηματογράφος; 
Κάποια από αυτά τα σπουδαία νοήματα της ζωής θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε με τη βοήθεια της έβδομης τέχνης, του Κινηματογράφου! Είναι πολύ πιθανόν, όλοι μας, παρακολουθώντας κινηματογραφικές ταινίες, είτε σε έναν κινηματογράφο είτε στο σπίτι, να έχουμε προβληματιστεί σχετικά με τους ήρωες και τη δράση τους, τα κίνητρά τους, τις σκέψεις τους, την ηθική τους, και να έχουμε συμφωνήσει ή διαφωνήσει με αυτά, να έχουμε χαρεί ή να έχουμε λυπηθεί και προβληματιστεί με την κατάληξή τους. Από τις ταινίες δράσης έως τα κινηματογραφικά αριστουργήματα, ο κινηματογράφος μάς προσφέρει μια μοναδική διαδραστική εμπειρία ζωής και ευκαιρία να ζήσουμε μέσα από τα μάτια των ηρώων τις περιπέτειές τους, τις επιλογές τους, τα βιώματά τους, τα συναισθήματά τους, να μπούμε στην ψυχή και το μυαλό τους, έχοντας πάντα κατά νου τις μεγάλες φιλοσοφικές αλήθειες της ζωής και τις ιδέες των μεγάλων Φιλοσόφων.
Ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέρουσες τις προσεγγίσεις μας για τη κρυμμένη φιλοσοφία ζωής των ταινιών που παρακολουθήσαμε.
Προσκαλούμε στο ιστολόγιό μας όλους εσάς, ιδιαίτερα αυτούς που αμφιβάλλουν για την αξία της φιλοσοφίας και της τέχνης στον σύγχρονο κόσμο.


Η Ομάδα Φιλοσοφίας και Τέχνης του 1ου ΓΕΛ Χαλκηδόνας

Υπεύθυνη Πολιτιστικού Προγράμματος: 
Στέλλα Δεμενοπούλου, Φιλόλογος 



  
Raphael Morghen, PHILOSOPHIA, 1781
[Wikimedia Commons]



  


   


Σχόλια