Swing Kids

Swing Kids (1993)
Σκηνοθεσία: Thomas Carter
Πρωταγωνιστούν: Christian Bale, Robert Sean Leonard, Frank Whaley, Barbara Hershey, Kenneth Branagh.

Η δεύτερη ταινία που παρακολουθήσαμε είναι "Τα παιδιά του σουίνγκ". 

Την άνοιξη του 1939 ο Χίτλερ εξέδωσε νόμο με τον οποίο υποχρέωνε όλα τα αγόρια ηλικίας δεκατεσσάρων έως δεκαοκτώ να γίνουν μέλη της «Χιτλερικής Νεολαίας» και τα κορίτσια της «Ομοσπονδίας Κοριτσιών Γερμανίας».
Αγόρια και κορίτσια ήταν υποχρεωμένα να πειθαρχούν σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής: συντηρητικό, απαξιωτικό και ρατσιστικό απέναντι σε κάθε τι το διαφορετικό.
Ο νόμος αυτός προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αντίσταση ενάντια στην ισοπέδωση των πάντων από τον ναζισμό. Ξεκινώντας από το Αμβούργο, νέοι, από τη μεσαία και ανώτερη κυρίως τάξη, άρχισαν να οργανώνουν τις αρχικά απολιτικές ομάδες των Swing Kids.
Σε αυτές τις συνθήκες παράνοιας, στην χιτλερική Γερμανία, στα τέλη της δεκαετίας του ΄30 μια παρέα από νεαρούς φοιτητές αδιαφορεί για τα κηρύγματα μίσους των Ναζί, αντιστέκεται στη ναζιστική ιδεολογία με όπλα τα νιάτα, τα όνειρά, τη φιλία, και την αγάπη για την απαγορευμένη στη χώρα τους μουσική των μαύρων.
Οι Τόμας, Άρβιντ και Πίτερ, ο πατέρας του οποίου έχει πεθάνει στα χέρια της γερμανικής Γκεστάπο, περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους χορεύοντας στους ρυθμούς του σουίνγκ.
Αρνούνται να υποταχθούν στο σύστημα και αντιστέκονται, όταν η συμμετοχή τους στη νεολαία του Χίτλερ μοιάζει αναπόφευκτη. Σύντομα ο Πίτερ συλλαμβάνεται για την υποτιθέμενη κλοπή ενός ραδιοφώνου και αναγκάζεται να μπει στη Χιτλερική Νεολαία. Μια σειρά από τραγικά γεγονότα υποχρεώνουν αυτούς τους φίλους να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να ανήκουν στη χιτλερική νεολαία και συγχρόνως το βράδυ να μεταμορφώνονται σε «παιδιά του σουίνγκ». Έτσι, ο μεν Πίτερ προτιμά να αντισταθεί και θα σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ενώ ο Τόμας θα αφομοιωθεί πλήρως και θα μεταμορφωθεί σε αυτό που πολεμούσε...

Τόμας Κάρτερ (1953). Αμερικανός ηθοποιός αρχικά και σκηνοθέτης στη συνέχεια του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γνωστές ταινίες του: Metro (1997), Save the Last Dance (2001), Coach Carter (2005), The Gifted Hands: The Ben Carson Story (2009), When the Game Stands Tall (2014) και άλλες πολλές για την τηλεόραση.

Ο παράνομος χορός σουίνγκ που συντάραξε τη χιτλερική Γερμανία

 
"Training for Utopia" του Τζέιμς Χόρνερ

 
"Bei mir bist du schoen", ο μοναχικός χορός του Πίτερ


 [πηγή: Youtube]

Τα βασικά μουσικά θέματα ταινίας ανήκουν στον πολύ γνωστό και πολυβραβευμένο συνθέτη του Χόλιγουντ Τζέιμς Χόρνερ (1953-2015), ο οποίος έχει γράψει μουσική για τις ταινίες "Τιτανικός", "Ένας υπέροχος άνθρωπος", "Μπρέιβχαρτ", "Άλιενς: Η Επιστροφή", "Άβαταρ", "Αμέρικαν Στόρι" κ.ά.. Στην ταινία επίσης ακούγονται τα απαγορευμένα από τους Ναζί τραγούδια των: Μπένι Γκούντμαν, Τζάνγκο Ράινχαρτ, Λούι Πρίμα, Μπίλλυ Μπανκς.  

 

Σχόλια