ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΕΠΙΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Το θέμα της φετινής έκθεσης: Η σχέση των μαθητών με τα βιβλία. Κοντινή, μακρινή, ποιος ξέρει; Πώς τα φαντάζονται άραγε τώρα οι μαθητές, ως διαβατάρικα μεταναστευτικά πουλιά που κρύβουν στις φτερούγες τους όλη τη γνώση και φεύγουν και ξανάρχονται κατά το δοκούν; Ταξιδεύοντας σε άλλες πολιτείες, αποκτώντας σοφία και εμπειρίες ικανές να τους τις μεταδώσουν; Ή μήπως σαν κατοικίδια πουλιά φυλακισμένα στο κλουβί τους, καταδικασμένα να ανήκουν σε αυτούς και μόνο, μαραζώνοντας κάθε μέρα; Εγκλωβισμένη στείρα γνώση που πιότερο λόγο ύπαρξης δεν έχει-παρά να εγκλωβίζει το μυαλό. Κι η ψυχή; Επιστημονικό, τεκμηριωμένο λόγο, με καλοστημένα επιχειρήματα ονομάζουν κάποιοι αυτό το οικόσιτο είδος πουλιού που επιβιώνει εγκλωβισμένο στους τέσσερις τοίχους ενός τετράγωνου κελιού ή και μυαλού. Νομίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα παραπέρα από αυτό. Του δίδαξαν ότι δεν μπορεί και άρα δεν πρέπει να θέλει να πετάξει. Σπάνια είδη αποδημητικών πουλιών οι ποιητικές συλλογές. Δε φυλακίζονται ποτέ ακόμα κι όταν εξορίζονται, μην τύχει και διασταυρωθούν με τα οικόσιτα, ήμερα και υπάκουα πουλιά. Αυτά όμως πάντα καταφέρνουν και πετούν πάνω απ'τα γεωγραφικά σύνορα της εξορίας τους και σκορπίζουν απλόχερα παντού τους σπόρους τους. Τους σπόρους από τους οποίους φυτρώνουν τα δέντρα της ελευθερίας.  
Εύχομαι οι μαθητές να τα έχουν γνωρίσει και να γράψουν για αυτά, για να γεμίσει ο κόσμος με τέτοιου είδους δέντρα και ν' αναπνέουμε έτσι πιότερο οξυγόνο, πιότερο αέρα ελευθερίας!






ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΑΡΙΔΟΥ- ΑΓΓΛΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ


Σχόλια

  1. Μια πινελιά δημιουργικής γραφής στο ιστολόγιό μας, Μαρία! Πολύ όμορφο κείμενο εμπνευσμένο από το θέμα των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων. Πράγματι, έτσι είναι τα βιβλία. Είναι σαν τα πουλιά, φυλακισμένα ή διαβατάρικα, ανάλογα με το είδος τους. Όμως ακριβώς έτσι είναι και οι άνθρωποι, η σκέψη μας, η ψυχή μας. Το κείμενο μάς θυμίζει την ταινία Fahrenheit 451, που μας βοήθησε να καταλάβουμε την αξία των βιβλίων και τον φόβο που προκαλεί στα ανελεύθερα καθεστώτα η γνώση, η σοφία και ο αέρας ελευθερίας, που κρύβονται μέσα σε αυτά. Και στην ταινία, η σοφία των βιβλίων διασώζεται από ένα πουλί που πέταξε ελεύθερο, πριν να προλάβουν να το σκοτώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύρια Μαρία Αγγλικών4/7/20 5:35 μ.μ.

    Την ταινία δεν την έχω δει ακόμα, είναι στα must watch, όμως αφού τελειώνει με αυτό το συμβολισμό και σας αρέσει και η δημιουργικότητα θα παραθέσω και το ποίημα που έγραψα πάλι εμπνευσμενη από την εναγώνια προσπάθεια των μαθητών να αντλήσουν εμπνευση και να αποτυπώσουν τις ιδέες τους στο χαρτί:

    Ω ταξιδιαρικο πουλί της έμπνευσης και δημιουργίας!
    Για ποιους τόπους κινησες να πας;
    Σε ποια ψυχή θα βρεις καταφύγιο;
    Θα σε ταισει με τους σπόρους της ελευθερίας για να σε κρατήσει για πάντα κοντά της
    η θα σου χτίσει χρυσό κλουβί και θα σε χάνει μέρα με τη μέρα;
    Θα πεθάνεις ίσως απ' την πείνα γιατί μόνο με την ελευθερία μπορείς να τραφεις
    η από τη στεναχώρια σου,
    γιατί τα χρυσά κλουβιά φτιάχτηκαν μόνο για τους ανθρώπους
    που δεν ακούν πια τη φωνή του εσωτερικού τους καλέσματος.
    Φταίει μήπως ο χρόνος που την αποδυνάμωσε
    η ο ίδιος ο άνθρωπος που την αντικατέστησε με άλλες;
    Αυτή του πλούτου, της φιλοδοξίας, της αδυναμιας...
    Αθάνατο υπερήφανο πουλί, περιδιαβαινεις στους αιώνες
    και ξαναγεννιεσαι μέσα από τις στάχτες σου,
    χτίζοντας πάνω στα καμένα με το τραγούδι σου
    έναν πιο όμορφο κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου