Un coeur en hiver

Un coeur en hiver [Μια καρδιά το χειμώνα](1992)

Σκηνοθεσία: Claude Sautet
Πρωταγωνιστούν: Daniel Auteil, Emmanuelle Beart, André Dussollier  

Η Ομάδα μας παρακολούθησε την ταινία "Un coeur en hiver" ("Μια καρδιά τον χειμώνα"), που πραγματεύεται πολύ σημαντικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου: τη φιλία, τον έρωτα, τη μοναξιά, την αποξένωση, τα ηθικά διλήμματα ανάμεσα στα "θέλω" και τα "πρέπει" μας, την αδυναμία μας να εκφράσουμε τα αληθινά μας συναισθήματα, τον φόβο να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, την προδοσία, την απιστία.

Ο Μαξίμ και ο Στεφάν είναι φίλοι και συνεργάτες σε μια επιχείρηση κατασκευής βιολιών στο Παρίσι. Ο Μαξίμ (André Dussollier) "κλείνει" τις δουλειές με τους πελάτες ενώ ο Στεφάν (Daniel Auteuil), πρώην βιολιστής, κλειστός και μοναχικός, επισκευάζει με θρησκευτική σχεδόν λατρεία τα βιολιά. Μια μέρα ο Μαξίμ του συστήνει την πανέμορφη Καμίλ (Emmanuelle Beart), διεθνούς φήμης περφόρμερ στο βιολί, η οποία δημιουργεί σχέση με τον Μαξίμ. Ο ερμητικά κλειστός κόσμος του Στεφάν συνταράσσεται, αλλά η φιλία του με τον Μαξίμ και απόλυτη μοναξιά του τον εμποδίζουν να εκφραστεί ανοιχτά, ενώ η Καμίλ ανταποκρίνεται με πολύ πιο αποφασιστικό τρόπο. 
Η ταινία το 1993 κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και το βραβείο Σεζάρ Καλύτερου Σκηνοθέτη. Θεωρείται η καλύτερη του σκηνοθέτη από πολλούς κριτικούς κινηματογράφου.

[πηγή φωτογραφίας: Wikipedia]

Κλοντ Σοτέ (1924-2000). Γάλλος σκηνοθέτης με πολλές διακρίσεις. Γνωστές ταινίες: Bonjour Sourire (1955), Max et les Feurailleurs (1070), Cesar et Rosalie (1972), Vincent, Francois, Paul et les autres (1974), Mado (1976), Un Histoire Simple (1978), Quelques jours avec moi (1988).  

Η εκπληκτική μουσική του Μορίς Ραβέλ επενδύει την ταινία.



Μ. Ραβέλ, Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο [πηγή: Youtube]

Μορίς Ραβέλ (1875-1937): Γάλλος συνθέτης, εκπρόσωπος του λεγόμενου "Μουσικού Ιμπρεσιονισμού". Ορισμένα από τα έργα του κυρίως για πιάνο είναι γνωστά για τη δυσκολία στην εκτέλεσή τους. Πιο γνωστό έργο του το Μπολερό (1928), Άλλα πολύ γνωστά έργα του: Δάφνις και Χλόη, Καθρέφτες, Η μάνα μου η χήνα, Το παιδί και τα μάγια κ.ά..

 

Σχόλια

  1. Ωραία η περιγραφή σας μου κινήσετε την περιέργεια να τη δω κι εγώ!
    Κύρια Μαρία Αγγλικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου